Torna la Ultra-Trail® Estels del Sud, l’ultra trail circular per la totalitat del Massís del Port. Coneix tot d’una aquest parc natural.

La tercera edició d’aquesta prova, que compta de nou amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i el Govern d’Aragó, uneix en un mateix escenari i activitat la pràctica esportiva d’alt nivell i practicant, la promoció del territori i la integració de tot plegat en la vocació de respecte, conservació i promoció de l’entorn natural.

El Massís del port representa un territori de més de vuit-cents quilòmetres quadrats d’entorn natural únic i privilegiat i és un dels escenaris de tot Europa on millor es poden observar una gran majoria d’espècies d’aus rupestres i rapinyaires i gaudir paisatge únic i espectacular situat al costat del Delta de l’Ebre i molt a prop del litoral marítim.

El parc Natural dels Ports és, a més, punt de confluència de cultures i tradicions on es troben les províncies de Tarragona (comarques de Montsià, Baix Ebre i Terra Alta), Terol (Matarranya) i Castelló (Baix Maestrat).

 

Sensació tèrmica per vent i fred

sensacio-termica-per-vent-i-fred

Sensació tèrmica per calor i humitat

sensacio-termica-per-calor-i-humitat

El tret més distintiu del paisatge dels Ports és el seu relleu escarpat i abrupte d’autèntic massís, que s’alça imponent entre les planes agrícoles veïnes.

A l’interior l’orografia és molt complexa. L’orientació de la carena principal defineix dos vessants:

El vessant oriental o marítim, molt escarpat i ric en cingleres i talussos, s’assimila a una grandiosa muralla que apareix del no-res.

El vessant occidental o interior presenta unes formes una mica més suaus. Els principals rius del massís, el Matarranya, l’Ulldemó, l’Algars i els Estrets, hi han excavat espectaculars gorgs profunds.

El massís presenta muntanyes destacables per la seva alçada i singularitat, amb un un 28% de la seva superfície per damunt dels 1.000 m.

El cim més alt de tot el massís és el Mont Caro, amb 1.441 m

En Catalunya es produeixen vents forts de mestral quan l’anticicló atlàntic domina l’est de la península Ibèrica i el seu flanc nord és travessat per un corrent pertorbat, que traspassa els Pirineus i acanala vents freds i forts per la vall de l’Ebre, que afecten les terres properes a aquest riu.

Amb vents que poden arribar a 136 km per hora , Aixa fa que la seva climatologia sigui imprevista i canviant.