Xavi Llamas en categoria masculina i Feliciana Orquiola han estat els guanyadors de la quarta edició de la Ultra Trail Estels del Sud 2018 que ha estat marcada pel fort temporal que va obligar a neutralitzar la part final de la cursa per als participants que estaven cobrint el seu últim terç.

Llamas s’ha imposat amb un temps de 13 hores, 26 minuts i 9 segons que reflecteix l’enduriment de la prova en el seu tram final a causa del temporal de forta pluja, temperatures molt baixes, vent en alguns trams i boira intensa. Va arribar a la Plaça de l’Ajuntament d’Arnes amb més de 9 minuts d’avantatge respecte el segon classificat Israel Mercade i 38 minuts sobre el tercer, Gil Lopez.

Per la seva banda, la guanyadora en l’apartat femení, Feliciana Orquiola, va completar els 105 quilometres del recorregut en 16 hores, 5 minuts i 45 segons, 35 minuts abans que Angels Centelles i amb una hora i 28 minuts d’avantatge respecte la tercera classificada Marta Batalla.

El fort temporal que va començar pels volts de les 7 del vespre afectant una part important de l’últim terç del recorregut, va obligar a l’organització a neutralitzar aquesta part als controls de Caro i Casetes Velles, de manera que els runners que van acabar la cursa, són els que ja havien passat per aquests punts. Jordi Pallarés, responsable de Kebo Events, organitzador de la Estels del Sud i director de cursa ho explica: “Per nosaltres, la seguretat de tots els participants és el més important. Es tracta de que gaudeixin de la prova i no de posar en perill la seva integritat. Va arribar un moment en el qual la situació es va endurir moltíssim a causa del temporal per la forta pluja, el vent a ratxes, la boira intensa en altres punts i la baixada de temperatures i, la proximitat de la nit feia necessari prendre aquesta decisió per evitar qualsevol risc per als participants. Les taques d’avaquació van ser feixugues, però es van fer amb efectivitat i rapidesa gràcies a la col·laboració de tots els voluntaris que ens brinden el seu ajut any rere any. Sense ells no seria possible organitzar aquesta cursa al Massís dels Ports. Neutralitzar, mai és agradable, però la seguretat és sempre la nostra prioritat”.

A la Half Trail, Francisco Ruiz (7:14:19) va avantatjar Oriol Magriñà (7:30:31) i Bernat Gil (7:31:27) i en categoria femenina el podi el van ocupar Angels Llobera amb un temps de 8:24:45, Sofía Garcia (9:00:44) i Maria Elena Ferreres (9:00:45).

Finalment, els ocupants del podi de la Mitja Marató de Muntanya que separa Arnes de Besseit amb un recorregut de 21 quilòmetres, van ser Josep Nadal, Carlos Jávega i Jaume Espuis en categoria masculina i Ingrid Ruiz, Xenia Pallarés i Cristina Moreno en l’apartat de dones.

La quarta edició de la cita de la Ultra Trail Estels del Sud amb el Massís dels Ports ha tornat a superar el nombre de participants sortits amb 540 i ha estat puntuable per als diferents Campionats i Copes de Catalunya de les tres distàncies que en formen part.